Drvo za terase, fasade, ograde i pregrade

Drvo na terasi čini boravak na njoj ugodnijim i budi onaj dobro poznati osjećaj povezanosti s prirodom. Posebice kada po njoj bezbrižno hodamo bosi bez obzira na temperaturu zraka. Terasa s drvenim temeljima vanjskom prostoru podiže vrijednost, a ujedno i povezuje unutrašnjost s vrtom stvarajući jednu cjelinu. Pri izboru odgovarajućeg drva za vanjski dio doma nudi se pregršt mogućnosti, no najbitnije je izabrati ono što će zadovoljiti sve naše potrebe, ukus i pritom trajati dugi vijek godina bez puno truda i održavanja.

Elastično pričvršćivanje podnica jedno je od tajni za dugovječnost drvenih podova. Ono omogućava prirodne dilatacije drva bez neželjenih deformacija.

Prirodna TIKOVINA i PADOUK jedini su materijali koji garantiraju najviši nivo kvalitete.

ZAŠTO DRVENA TERASA?

 

Korištenje drvene podloge za terasu donosi puno više prednosti u odnosu na ostale podloge. Prvenstveno zbog DOBROG OSJEĆAJA koji pruža sam boravak na njoj, kako ljeti na najvećoj vrućini, tako i zimi na niskim temperaturama.

Upravo se zbog toga za izvedbu drvenog tla na terasi, bilo klasičnoj, onoj uz bazen ili na balkonu, odlučuje sve više korisnika.

Kvaliteta drva ključni je faktor dugotrajnosti, a samim time i našeg zadovoljstva.

Ponuda drva za izradu podnih obloga terasa danas je izrazito bogata. Svako novo drvo je lijepo, no treba misliti na činjenicu da je terasa vanjski dio prostora i da nam ista treba služiti dugo vremena. Stoga je iznimno bitno izabrati onaj materijal koji će lako podnositi sve vremenske uvjete naše klime, i to kroz što duže vremensko razdoblje. Naše zadovoljstvo s terasom izravno je povezano upravo s time.

drvene-terase_08_klasicna-tikovina-pdstudio

P.D. STUDIO – Terasa nepravilnog oblika izrađena od burmanske tikovine

Drvo je prirodni materijal uz kojeg se uvijek dobro osjećamo. Izabrati njega za oblaganje naših vanjskih prostora nikada nije kriva odluka. No pritom moramo imati na umu da su terase izložene raznim vremenskim uvjetima, a drvo se pod utjecajem sunčanih zraka i padalina s vremenom počne mijenjati. Njegova izvorna boja pretvori se u sivu, dok konstantno variranje vlažnosti i temperature zraka, zbog prirođene dilatacije, utječe na njegovu strukturu. Kako se taj proces ne bi negativno odrazio na trajnost naše drvene podne konstrukcije, bitno je poznavati razlike u KVALITETI pojedinih vrsta drva.

Kvaliteta strukture drva uvjet je da se u bududćnosti spriječe njegove deformacije – pukotine, krivljenje i površinsko pucanje podnica!

Niti jedan sintetički proizvod ne može konkurirati drvenoj podlozi na terasi, niti ju nadomjestiti. Kompozitni materijali, koji su prije svega mješavina reciklirane (otpadne) plastike i drvenih ili drugih dodataka (recikliranih materijala), ne mogu stvoriti ni približnu udobnost i zadovoljstvo kakvo pruža prirodno drvo.

Naša drvena terasa bit će trajna samo ako za nju upotrijebimo najkvalitetniju drvenu podlogu i osiguramo odgovarajuću montažu. Idealan izbor su TIKOVINA i PADOUK, a na nama je samo da izaberemo sebi draže!

P.D. STUDIO – Pogled na terasu od drva padouk 2 mjeseca nakon postavljanja

KAKO IZABRATI ODGOVARAJUĆE DRVO ZA TERASU?

 

Ponuda drva za terase danas je iznimno bogata, a izbor većine korisnika se prije svega temelji na dostupnosti drva te komercijalnim aktivnostima ponuđača. Proteklih se godina stalno pojavljuju nove vrste, no veliki broj njih brzo se ukloni s tržišta zbog neugodnih iskustava kupaca.

 • Odlučite se za već iskušanu vrstu drva

  Preispitane vrste drva koje su na tržištu barem 10 godina iskusni korisnici dobro poznaju. Upoznati su s time kako se drvo ponaša u određenim vremenskim uvjetima i kakve se promjene mogu očekivati kroz duži period korištenja – hoće li se podnice iskriviti ili raspuknuti.

  Pred odlukom je dakle potrebno provjeriti sve karakteristike, kako ne bi bili prisiljeni nakon kratkog vremena mijenjati drvenu podlogu uslijed neočekivanih deformacija.

 • Izaberite što kvalitetnije drvo

  Trajnost drva osigurava isključivo KVALITETAN MATERIJAL. Kvalitetan materijal proizlazi iz pravilne obrade drva. Drvo pred sječu mora biti dovoljno staro, kako bi bili sigurni da sadrži potrebnu količinu ulja koje pruža dugotrajnu otpornost na vanjske čimbenike. Također, drvo za terase mora biti precizno rezano i sušeno. Jedno od takvih drva jest prirodna tikovina koja slovi za najkvalitetniji materijal,a osim nje u tu kategoriju spadaju i padouk te merbau.

  Srednji razred kvalitete drvenih podloga za terase sadrži i vrste kao što su ipe i cumaru.

  Za fasade i ograde se izbor najkvalitetnijeg drva proširuje i na američki crveni cedar.

 • Provjerite hoće li cjelokupna konstrukcija terase biti jednake trajnosti i kvalitete

  Tajna dugovječnosti našeg vanjskog poda krije se u kombinaciji kvalitetnih sastavnih dijelova konstrukcije i drva visoke kakvoće. Također, preporučljivo je koristiti i vrhunski materijal za potkonstrukciju kako ju ne bi morali mijenjati nedugo nakon postavljanja.

 • Odlučite se za što bolji način pričvršćivanja podnica na podlogu

  Samo nevidljivi pričvršćivači podnica ne štete površini drva. A time se ujedno zadrži i kompletan estetski izgled. Za drvo je najpoželjnija metoda ona koja mu dozvoljava prirodnu dilataciju kao posljedicu promjene vremena. Samo će u tom slučaju deformacije biti minimalne, a površina drva dugotrajno zaglađena.

  Patentirani sistem polaganja SOFTLINE upravo to osigurava. A osim toga, ima i druge prednosti kao što je jednostavna zamjena daski ukoliko to ikada bude potrebno.

 • Osigurajte svom drvenom podu pravilno održavanje

  Dobro drvo ne zahtijeva poseban princip održavanja. Dovoljno ga je samo povremeno očistiti te pritom pripaziti da isto bude odrađeno na pravilan način.

  Uljenje drva nije potrebno, osim ukoliko želimo da drvo približno sačuva svoju izvornu boju. U tom slučaju uljenje je nužno izvršiti nakon temeljitog čišćenja i to jednom godišnje.

  UPOZORENJE: Za uljenje je poželjno koristiti isključivo premaz provjerene kvalitete! U suprotnom bi ono moglo negativno utjecati na prirodan tijek drva. Detaljna uputstva za održavanje drvenih podloga možete naručiti

 • Smanjite prostor među podnicama ako postoji mogućnost nakupljanja prljavštine

  Ako se u blizini nalaze igličasta i druga slična stabla kojima otpada lišće, poželjno je prilikom postavljanja poda smanmjiti prostor među podnicama kako se ispod njih ne bi nakupljala prljavština. Tako bi s vremenom drvo reagiralo na te nakupine, što bi moglo utjecati na ponašanje i trajnost drva.

 • Neka vam cijena ne bude glavna smjernica pri izboru

  Cijena drva visoke kvalitete je bez dileme viša od cijene ostalih materijala. Ali zadovoljstvo i bezbrižnost koje će priuštiti udobna, drvena terasa dugotrajne izdržljivosti nema cijene.

Slažemo se da odluka nimalo nije lagana. No, naš je savjet da dobro izvažete sve informacije i ispitate pouzdanost njihovih izvora. Izbor provjerenog dobavljača drva te način izvođenja montažnih radova dva su vrlo bitna faktora koja svakako treba uzeti u obzir. Naposljetku, to je ključ vašeg dugotrajnog zadovoljstva!