DRVO ZA TERASU – KAKO GA ODABRATI?

drvo-za-terasu-kako-ga-odabrati-tikovina-pdstudio

Danas sam primio e-mail koji me potaknuo da napišem nešto o odabiru drva za terasu. S kakvim se dilemama susreću oni koji žele postaviti drvenu terasu na svoj vrt? Kako odabrati odgovarajuće drvo za terasu? Poruku mi je poslala ljubazna gospođa tražeći da joj pomognem objasniti dileme s kojima se suočava. Pogledajte njezina pitanja i moje odgovore. Možda među njima postoji nešto što bi moglo zanimati i vas.

“Molila bih vas da mi pošaljete ponudu za drvenu terasu. Jedan dio terase pokriven je nadstrešnicom, a dio na južnoj sunčanoj strani izložen je vremenskim utjecajima.
Zanima me koje drvo predlažete.
Što više čitamo članke na internetu, to smo više zbunjeni. Sibirski ariš općenito se ne preporučuje. A za cumaru i ipe neki pišu da se drvo počinje uvijati i češljati te da nijedno nije pogodno za nepokrivenu, sunčanu terasu. No, s druge strane, drugi ih hvale. 
Prema jednom članku, drvo masaranduba uvršteno je u još jednu kategoriju niže od drva cumaru i drva ipe. 
Ukratko, mišljenja su toliko različita da na temelju onoga što čitamo doista ne znamo što odabrati. 
Tikovina nam je preskupa.
Budući da uz tikovinu najviše preporučujete padouk i merbau, možete li nam pripremiti ponudu? 
Istodobno nas zanima i više o tome kako je s bojom drva jer se, primjerice, boja drva padauka na vašoj web-stranici toliko razlikuje od slike do slike. 
Na nekim je slikama prilično crvenkaste boje, što nam se zaista ne sviđa. Međutim, na drugim slikama više vuče na smeđu boju. 
Ovisi li to o boji ulja kojim se drvo premazuje ili se ista vrsta drva toliko razlikuje među sobom? 
Hvala vam na odgovoru i srdačan pozdrav!”

U nastavku navodim one odgovore i objašnjenja koji se neposredno odnose na postavljena pitanja. Također želim objasniti što gospođa može učiniti kako bi si olakšala odabir pravog rješenja za svoju terasu.

 

KAKVO ĆEMO DRVO IMATI NA TERASI?

Gornja poruka vrlo je dobro opisala stanje ponude drva za terase. Na tržištu postoji mnogo vrsta drva koje možemo upotrijebiti za izradu terasa, a pojavljuju se i nove. Međutim, razlike među njima vrlo su velike, jer svako drvo ima drugačija svojstva. Svako se drvo drugačije ponaša u vanjskom okruženju. Pritom se ne radi samo o izgledu drva, već i o njegovoj boji i postojanosti. Prije svega, radi se o tome koliko je pogodan za korisnika.

drvo-za-terasu-kako-ga-odabrati-padouk-pdstudio

Izgled potpuno novog drva padouka na terasi

Svako je drvo lijepo kad je novo. Pogotovo ako je lijepo obrađeno. I ima vlastitu prirodnu boju. Obično se odlučujemo za odabir takvoga drva. Međutim, prodavač bi nas u tom trenutku trebao podsjetiti da će se drvo promijeniti čim ga postavimo na našu terasu. Posebno ako bude obasjano jakim suncem i natopljeno kišom. Novo drvo ćemo na svojoj terasi gledati kratko vremena. 

Razdoblje prirodne promjene drva na našoj terasi trajat će oko godinu dana. Sve ovisi o vremenu. Na promjene utječe učestalost padalina, izlaganje suncu, vjetru i vlazi. Na kraju tog razdoblja drvo će dobiti svoju pravu boju i prilagodit će se vanjskim uvjetima na kojima je postavljena naša terasa.

drvo-za-terasu-kako-ga-odabrati-padouk-crvena-smeda-boja-pdstudio

Promjena boje drva padouka za tri mjeseca

 

Sve vrste drva dobit će sivu boju. To može biti lijepa srebrnosiva boja ili tamnija nijansa sive. Međutim, boja drva može biti i nejednaka. To ovisi o vrsti drva i vanjskim uvjetima kojima je drvo izloženo.

Kvaliteta drva odražava se i u ljepoti njegove prirodne sive boje.

Naravno, na svojoj terasi možemo zadržati i približnu prirodnu boju drva. To se postiže redovitim održavanjem koje uključuje temeljito čišćenje i premazivanje uljem jednom godišnje. Moramo biti vrlo oprezni pri odabiru sredstva za premazivanje, jer nam upotreba neodgovarajućeg premaza može stvoriti puno problema. Najbolje je koristiti ulje (premaz) koje preporučuje proizvođač. 

 

VJERODOSTOJNOST INFORMACIJA O KVALITETI DRVA

Od svih vrsta drva za terase, vrlo je malo onih koje su doista dobro testirane. Za njih vrlo dobro znamo u kakvom će stanju biti terasa prekrivena tim drvom nakon pet, deset ili dvadeset godina. Možemo li očekivati ​​vjerodostojne informacije od dobavljača drva ako ne zna dovoljno o drvnoj građi? 

Kad nam dobavljač prodaje drvo, trebao bi nam i realno objasniti što će se događati s drvom na našoj terasi. A mi uvijek čujemo samo opće pohvalne informacije, među kojima se redovito ističe povoljna cijena. Koliko puta čujemo objašnjenje da je drvo koje netko nudi vrlo dobro. Jednako dobro kao tikovina, ali znatno jeftinije? 

Provjerene informacije o kvaliteti drva su važne.

Činjenica je da nove vrste drva ne poznajemo dovoljno dobro. Već desetljećima testira se samo tikovina. Čak i ona mora biti prvoklasna, inače nema svojstva koja se očekuju od dobre tikovine. Stoga kod tikovine može doći do velike razlike u kvaliteti. Sve ovisi o tome gdje je drvo raslo i kako je kasnije tretirano. Prirodna tikovina ima potpuno drugačija svojstva od plantažne tikovine. Na njezinu kvalitetu utječe i struktura podnice. Ona može biti jednakomjerna i radijalno rezana, potpuno drugačija od one s nepravilnostima i čvorovima u drvu.

U slučaju netestiranog drva, kao kupac ne možemo dobiti vjerodostojne podatke o drvu. Ni u kojem slučaju nećemo saznati što možemo očekivati ​​od naše terase u budućnosti. Nažalost, posljednjih se godina više puta pokazalo da se određena vrsta drva, poput bangkiraija i sibirskog ariša, popularizira kao izuzetno kvalitetna. Nekoliko godina kasnije ispalo je potpuno drugačije. 

drvo-za-terasu-kako-ga-odabrati-padouk-konacna-siva-boja-bez-udrzavanja-pdstudio

Drvo padouka nakon godinu dana ima potpuno jednakomjernu sivu boju

 

Ako svoju terasu želimo obložiti drvom koje će nas dugo služiti i neće nas razočarati nepovoljnim informacijama, u tom se slučaju moramo odlučiti za testirano drvo. Za drvo, za koje znamo da je postojano, kao i da znamo u kakvom će stanju biti nakon deset ili dvadeset godina.

 

TIKOVINA ILI NEKA DRUGA TIKOVINA?

Budući da je tikovina poznata samo kao vrlo dobro drvo, vjerojatno je jednako dobra afrička i američka tikovina, možda i neka druga tikovina s geografskim podrijetlom. Navedene vrste tikovine možete kupiti i kod nas. Dakle, kakva je afrička ili američka tikovina?

Činjenica je da prirodna tikovina dolazi iz istočne Azije, uglavnom iz Burme i Tajlanda. Ograničeni izvori tikovine nalaze se i u istočnoj Indiji. Kvalitetna plantažna tikovina dolazi iz Indonezije, kamo su je budistički monasi prenijeli prije mnogo godina i zasadili velike plantaže. PlantažnI tik brzo raste, a njegovo drvo ima potpuno drugačija svojstva.

Iz jednog trupca tikovine možemo dobiti samo 20 % kvalitetnog drva.

Najnovije plantaže tika sade se u Srednjoj Americi, a s obzirom na to da su potpuno nove, kvaliteta toga drva još nije dovoljno poznata. 

Nautička terasa od burmanske tikovine

 

Sve druge vrste tikovine koje nazivamo afričkom ili američkom potpuno su različite vrste drva. One nemaju nikakve zajedničke veze s pravom tikovinom. To su komercijalna imena koja su se pojavila u vrijeme kada je nedostajalo tikovine. U potrazi za zamjenskim drvom koje bi se moglo koristiti u iste svrhe, takva su imena olakšavala njihovu prodaju. Drvo cumaru najčešće se označava i kao južnoameričku tikovinu.

Osim tikovine, do sada smo prilično dobro upoznali svojstva drva padouka koje spada u klasu visoke srednje kvalitete.. Vrste drva merbau, ipe i cumaru pokazali su se kao drvo klase srednje kvalitete. A bangkirai i sibirski ariš spadaju u klasu niže kvalitete. Uvrštenje u klase kvalitete subjektivna je jer ovisi o važnosti kriterija koji se uzimaju u obzir. Naši kriteriji su zahtjevni, a slično očekujemo i od naših kupaca.

 

KAKVO DRVO PREDLOŽITI?

Možemo vam predstaviti primjere iz prakse, jer neprestano pratimo kako se svaka vrsta drva ponaša u našem okruženju. Na temelju rezultata možemo vam pomoći u odabiru najprikladnijeg drva za vašu terasu. Pritom uzimamo u obzir vaše stvarne potrebe i očekivanja u vezi s planiranom drvenom terasom. Bez obzira na to što je izbor provjereno kvalitetnih vrsta drva mali, na konačnu odluku definitivno utječe i konačna cijena.

  1. Želite li terasu koristiti dugo, više od 10 ili 20 godina? U tom se slučaju odlučite za trajno drvo. Osim tikovine u ove vrste spadaju još  padouk, merbau, ipe i masaranduba.
  2. Da biste spriječili neugodne deformacije drva, kao što su savijanje, pukotine, cijepanje površine i ljuštenje, trebaju vam najkvalitetnije vrste drva poput tika prirodnog izvora, drva padouka i merbau, a u ograničenoj mjeri i plantažne tikovine.
  3. Za terasu postavljenu uz bazen ili uz fasadu, drvo merbau nije prikladno jer kiša ispire određene tvari iz drva koje mogu zamrljati fasadu, obojiti vodu u bazenu ili druge površine duž terase.
  4. Čak i ako imate ograničene mogućnosti ulaganja, ipak se odlučite za drvo najbolje moguće kvalitete. Budete li trebali samo jednom zamijeniti terasu, ukupna investicija bit će veća od boljeg početnog odabira.
  5. Dobar sustav pričvršćivanja podnica i izvedba potkonstrukcije također su presudni za kvalitetu terase. Dobar način pričvršćivanja drva omogućuje prirodno rastezanje pod utjecajem promjene vlage u okolišu i isušivanja na suncu. Preporučujemo elastično pričvršćivanje po sustavu Softline.
  6. Izvedba potkonstrukcije terase također je važna za trajnost i kvalitetu terase. Ne bi nam koristilo da na terasi imamo izvrsno drvo, a ispod njega drvo lošije kvalitete s neprikladnom trajnošću. Drvene letve ispod podnica nalaze se u znatno lošijim uvjetima. Stoga moraju biti izrađene od barem toliko dobrog drveta kao i podnice terase.
  7. Naravno, na konačnu kvalitetu terase utječe i kvaliteta montaže. Odaberite dobrog i pouzdanog izvođača.

Sistem Softline pričvršćivanja podnica terase

 

IZBOR JE VAŠ

Pri odabiru drva za terasu želimo vam pomoći da odaberete drvo koje vam najviše odgovara. Da biste to učinili, potrebno vam je što više stvarnih i vjerodostojnih podataka kako bi vaša odluka bila ispravna za vas. Nikada nije dobro donositi brze odluke. Provjerite informacije iz više izvora. 

Izgled terase od burmanske tikovine nakon dvadeset godina

 

Najpouzdanije je da se osobno uvjerite razgledanjem jedne ili više terasa postavljenih najmanje 5 godina i više. Provjerite pojedinosti koje primijetite. Pozanimajte se i o tome kako vlasnik održava terasu.

Održivi izbor je najkvalitetniji izbor.

Usporedbom vaših nalaza s podacima koje sam naveo olakšat ćete svoju odluku. Odluka o odabiru dobavljača drva i sama izvedba mogu se temeljiti samo na povjerenju. Samo na taj način očekivana udobnost korištenja terase kasnije će vas zaista zadovoljiti.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *